Nuorille huolen sijaan vaikuttamismahdollisuuksia

Nuorille huolen sijaan vaikuttamismahdollisuuksia

Eve Rämö Perhetyöntekijä ja nuorisotyönohjaaja

Vihreä kuntapäättäjä, Vantaa, Armon Vihreät

Ensiksi tunnilla opitaan ilmastonmuutoksen syistä ja siitä, miten sitä torjutaan. Sitten mennään ruokalaan syömään lihapullia.” Tästä huomiosta käynnistyi korsolaisen yläkoulun vaikuttajatyö. Nuoret näkevät oppikirjoissa, internetissä ja uutisissa, että maailma palaa, jäätiköt sulavat ja että ilmastonmuutos on totisinta totta. Sen sijaa nuorten arjessa – kotona ja koulussa – ilmastonmuutoksen torjunta näkyy liian harvoin. Kouluissa edelleen normaaliruokaa on liha ja kasvisruokailu on erityisruokavalio. Kotona eletään kuin ennenkin – sentään usein kierrätetään jätteet. Totta kuitenkin on, että elämme jatkuvaa ylikulutusta planeettamme kustannuksella. Nuortemme tulevaisuuden kustannuksella.

Moni nuori kokee, että omat vaikuttamismahdollisuudet ovat pienet. Aikuiset kuitenkin päättävät, miten tahtovat. Varsin usein näkeekin, että nuoret ja nuorten mielipiteet ohitetaan. Kun nuoret istuvat Mannerheimintiellä, heille naureskellaan ja heistä puhutaan äärimmäisen rumasti. Nuorten vaikuttamiskeinot ovat rajalliset – ei ole äänioikeutta eikä omaa päätäntävaltaa. On helppo ymmärtää radikaalitkin ratkaisut – jotain todella on tehtävä!

Mikä sitten on meidän aikuisten tehtävä ja velvollisuus? Me emme voi ohittaa nuorten hätää emmekä näkemyksiä. Tulevaisuuden planeetta on heidän. Meidän velvollisuutemme on huolehtia nuorten kokemasta tuskasta. Sen voimme tehdä vain kuuntelemalla ja toimimalla. Mitä konkreettista voimme tehdä kotona, mitä voimme tehdä koulussa? Miten me perheenä kannamme oman osamme tästä vastuusta?

Mikä on päättäjien vastuu? Ensinnäkin meidän päättäjien tulee kuunnella nuoria. Sen lisäksi meidän tulee luoda vaikuttamisen paikkoja. Antaa nuorten edustajille läsnäolo-oikeus päätöksentekoelimissä. Tämän lisäksi meidän tulee aidosti kuulla nuorten ideat ja huolet ja tehdä niille jotain! Päätöksentekijöinä meidän tulee myös uskaltaa tehdä ehdotuksia ja päätöksiä, jotka ohjaavat kohti parempaa tulevaisuutta kuten hiilinegatiivisuutta ja kiertotaloutta.

Entä miten kävi korsolaiselle yläkoululle? No, ainakin ruokalan linjastossa on ensimmäisenä tarjolla kasvisruokaa. Valinnaisaineeksi voi valita vaikuttamistyön ja ilmasto-opinnot.

Niin, ja voittivatpa he myös Cygnaeus-palkinnon tekemästään työstä.