Kirkollisia kokemuksia Keniasta

Kirkollisia kokemuksia Keniasta

Teksti: Petri Tiusanen

Kuvat: Petri ja Heli tiusanen

Olin vuorotteluvapaalla viime vuoden lopulla. Vietimme tästä ajasta kolme kuukautta Keniassa vaimoni opintoihin liittyvän työharjoittelun vuoksi. Asuimme maan pääkaupungissa Nairobissa, jossa paikallinen seurakuntaelämä tuli tutuksi.

Kenian 55 miljoonan hengen väestöstä noin 80 % on kristittyjä. Muslimit ovat toiseksi suurin uskonnollinen ryhmittymä. Heitä on noin 10 %. Kirkkoja on kymmeniä erilaisia, perinteisiä ja karismaattisia. Luterilaisia on kristittyjen määrään nähden vain kourallinen. Osallistuimme mm. Vineyard -seurakunnan ja Anglikaanikirkon toimintaan Nairobissa sekä vierailimme muutamissa helluntaiseurakunnissa maaseudulla. Helluntailaisten osuus onkin melko suuri Keniassa, noin kolmannes kaikista kristityistä. Jumalanpalvelus on eloisaa ja musiikin tahdittamaa. Eräässä Masai -kirkossa emme voineet olla alkumusiikin aikana paikalla liian kovan musiikin vuoksi. Menimme sitten kuuntelemaan saarnaa, jota Masai -opas tulkkasi meille. Toisessa helluntaiseurakunnassa eteläisessä Keniassa sain pitää pienen hartaushetken, kun paikalliset saivat tietää minun olevan pastori. Kun kysyin eräältä kylän mieheltä, mitä he eniten toivovat rukoiltavaksi, oli vastaus: vesisadetta! Usko Jeesukseen kuuluu oleellisena osana kenialaisten elämää. Uskonelämää ei ole pilkottu vain sunnuntaille, vaan Jumalaa huudetaan avuksi myös arjessa.

Kenia on pääosin kristitty maa, jossa kuitenkin edelleen tarvitaan kristinuskon opetusta. Evankeliumi leviää etupäässä paikallisin voimin. Eniten ulkomaista apua tarvitaan kehityshankkeissa.