Turvallisuus on yhteistyötä

Turvallisuus on yhteistyötä

Maailman, Euroopan ja Suomen turvallisuustilanne on muuttunut niin nopeasti, ettemme ole edes vielä ymmärtäneet, mitä on tapahtunut. Joka tapauksessa olemme toisen maailmansodan jälkeen pahimmassa mahdollisessa tilanteessa, jossa meidän turvallisuuttamme järkytetään.

Kävin yli kymmenen vuotta sitten valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, jonka suurin opetus, monen muun asian lisäksi, oli se, miten korkealla Suomessa on viranomaisten välinen yhteistyö. Juuri sitä on viime vuosina testattu, koeteltu, rakennettu ja vahvistettu.

Turvallisuus alkaa pienistä asioista, omasta kodista ja kadusta, lähipiiristä ja korttelista, työpaikasta ja vapaa-ajasta sekä kunnasta päätyen koko maan, maanosan ja maailman turvallisuuteen. Paniikki ja hätäily on turhaa, ja meidän on vain luotettava viranomaisten ja yhteiskunnan työhön, jota ne tekevät hyväksemme.

Tilanteen nopea muuttuminen saa ihmiset toimimaan monella tavalla. Kriisiaikoinakin jotkut ääripäät tavoittelevat vain omaa etuaan, näkevät vain sen, mikä kuuluu tai ei kuulu heille. Se saa lietsomaan pelkoa, käymään kauppaa ja pyrkimään itsekkääseen hyötyyn.

Turvallisuuden järkkyminen koettelee myös kristittyjä. On kaksi vaaraa, jotka ovat aina vaanimassa eli hengellinen välinpitämättömyys ja hurmioitunut ylihengellisyys. Kristukseen uskova ja häneen turvaava tietää kuitenkin, että kaiken takana on Jumala. Tässä lehdessä Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen muistuttaa, että meidät kristityt on laitettu viljelemään ja varjelemaan. Nyt tarvitaan erityisesti varjelusta ja varjelemista.

Kun vaikeat ajat saavat aikaan pelkoa, silloin on muistettava, että meidän tuleekin pelkää, mutta vain Jumalaa. Vain hänellä on valta kaikessa. Valta heittää meidät helvettiin ja päästää taivaaseen. Jumala on Pyhä. Ilman tämän tiedostamista alkaa kristillisyydestä luopuminen. Kun jumalanpelko ja pyhän kunnioittaminen heikkenevät ja vähenevät, seurauksena on aina kristinuskon vastaisten voimien eteneminen. Ja silloin heikoimmat jäävät jalkoihin. Halu auttaa heikkenee ja oman edun tavoittelu tulee kaikessa esiin.

Meidän turvamme on Jumalassa. Suurimmassa turvassa on se, jolla ei ole mitään muuta kuin Jumala. Tuomas Kempiläisen kirjassa Kristuksen seuraamisesta sanotaan: ”Jos et saavuta korkeaa ja sanomatonta, lepää haavoissa.” Turvamme on Kristuksen valtavassa sovituksessa. Sekin, joka vapisee turvattomana, pystyy kiittämään. Kaikki on hyvin. Kaikenlaiset asiat.

Teuvo V. Riikonen