Kriisit vahvistavat meitä ihmisinä

Kriisit vahvistavat meitä ihmisinä

Ilman kriisiä ja koettelemuksia emme kasva ihmisinä. Siksi on tärkeää oppia käsittelemään niitä niin, ettemme jää kipujemme vangeiksi, vaan opimme niistä. Yksi elämän tärkeä oppi on, että nöyrrymme hakemaan apua – vaikka se usein onkin vaikeaa.

Kriisi voi olla joko mahdollisuus tai uhka, ja jokainen voi itse valita, kumpaa se on. Mahdollisuutena se kasvattaa meitä kohti sitä aitoa persoonaa, joksi meidät on luotu.

Kriisin neljä vaihetta

Jokaista kriisiä seuraa shokki, reaktio, korjaaminen ja uusi suunta. Kriisit kuuluvat elämään, eikä ilman niitä selviä kukaan meistä, siitä elämä pitää huolen. Totuus tekee kuitenkin vapaaksi – totuus minusta, totuus kivusta, totuus maailmasta ja totuus Kaikkivaltiaasta Isästämme. Vain totuuden kautta saamme elämäämme rauhan.

Vaikka ympärillämme kuohuu, voimme olla rauhassa ja levossa, jos olemme saaneet kohdata rauhan tuojan Jeesuksen ja voimme luottaa isoissakin kivuissa häneen ja tietää, että elämämme on Jumalan kädessä ja ettei hänelle tapahdu vahinkoja!

Tunteiden työstäminen tekee vapaaksi

Kriisiin liittyy monenlaisia tunteita – ahdistusta, pelkoa, häpeää tai vihaa. Tunteet kertovat aina kokijastaan, ja niiden kanssa on tärkeää jutella. Jos tunnet ahdistusta, voit kysyä: ”Ahdistus, mitä asiaa sinulla on minulle?”. Tunteita ei voi käskyttää, mutta on hyvä yrittää sanoittaa niitä tai jopa kirjoittaa tunteistaan.

Usein helpottaa, kun uskaltaa olla täysin rehellinen ja kirjoittaa vaikka vihaansa ulos. Vihakin on tärkeä tunne, jolle on annettava tilaa.

Kun isäni kuoli, koin vihavaiheen, jossa huusin ja kirjoitin kokemastani hylkäämisestä. Jonkin ajan kuluttua vapauduin vihastani. Raamattu sanoo: ”Vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö.” On siis tärkeää kohdata vihantunteensa ja työstää ne ulos. 

Älä siis pelkää elämäsi kriisejä, vaan opettele puhumaan tunteistasi ja työstämään niitä jonkun luotetun henkilön kanssa. Sinua odottaa vapaus olla oma itsesi. Ja kun seuraava kriisi tulee, osaat jo työstää sen ja luottaa elämän kantavuuteen. Lopulta kriisit vahvistavat meitä ihmisinä. Rohkeutta kaikille tunteidensa kanssa taisteleville – totuus tekee vapaaksi!

Seija Leppänen

Terapeutti, Pori