Isoisoäitini Aura Latvus

Isoisoäitini Aura Latvus

Tunnelma tiivistyi ja katsomo hiljeni. Hiivin paikalleni ja hieman jännittyneenä odotin, milloin Aura ilmestyy.

Tuntui erikoiselta olla viime heinäkuussa seuraamassa kesäteatteria, joka keskittyi pitkälti seuraamaan oman isoisoäitini, Aura Latvuksen, elämänvaiheita. Ohjelmalehtinen tuntui käsissäni tavalliselta teatteri-ohjelmalta ja toisaalta hyvin henkilökohtaiselta sukutarinalta. Hiekkaan piirretty kesäteatterinäytelmä tarjosi poikkeuksellisen mahdollisuuden aikamatkailuun omalla taiteellisella tulkinnallaan ja upeilla roolisuorituksillaan.

Näytelmä herätti henkiin isoisoäitini tarinan, mutta ennen kaikkea mahdollisti minulle matkan omien juurien löytämiseen. Uskon, että jokainen meistä etsii yhteyttä esiäiteihin ja esi-isiin ulkonäön, luonteenpiirteiden ja mielenkiinnonkohteiden perusteella. Jostain syystä aikaisemmin en ole osannut edes kuvitella yhtäläisyyksiä tai saamaani henkistä perintöä myös taidemaalarina tunnetun Auran kohdalla. Tikku-ukkojen piirtäjänä olen luontaisesti sulkenut mahdollisuuden minkäänlaiseen yhteyteen valokuvissa ylväänä esiintyvän naisen kanssa.

Ylväs maalari muuttuikin silmissäni eloisaksi, rohkeaksi ja epävarmaksi nuoreksi naiseksi. Ehkä minulla on sittenkin jotain yhteistä tämän naisen kanssa! Näytelmä mahdollisti koskettavan tulkinnan monista unelmista ja epävarmuuksista Auran elämässä. Erilaisten vaiheiden myötä hänessä kasvoi suureksi halu auttaa toisia, ja juuri tämän Aura on myös jättänyt jälkipolvilleen perinnöksi. 

Vaikka Auran matkavalmistelut maailmalle (Kiinaan) jäivät kesken, olivat omani heinäkuussa etenemässä kovaa vauhtia. Elokuussa aloitin työni Suomen Lähetysseuran palveluksessa Kambodzassa. Tuen paikallista järjestöä M’lup Russeyta, joka tekee uraa-uurtavaa lastensuojelutyötä. Järjestö pyrkii muun muassa parantamaan orpokoteihin sijoitettujen lasten oikeuksia. Auran kädenjälki lasten hyväksi jatkuu seuraavissa polvissa, ja pieni palanen siitä on päätynyt lopulta Aasiaankin asti.

Aurassa on meille jokaiselle esiäiti, josta ottaa mallia. Samastuttavuuden ja samankaltaisuuden sijaan koenkin merkittävämmäksi miettiä, mitä voisin oppia Aura Latvukselta. Hän uskalsi kulkea omaa tietään ja taistella tärkeiden asioiden puolesta. Tämän perinnön Aura varmasti halusi jättää jokaiselle.

Sara Latvus, Aura Latvuksen pojanpojantytär.

Työskentelee hankehallinnon asiantuntijana Suomen Lähetysseurassa Phnom Penhissa, Kambodzassa