Erkki ja minä

Erkki ja minä

Erkki Leminen 100 vuotta

Elokuun 19. päivä 2022 tuli kuluneeksi 100 vuotta evankelista ja kirjailija Erkki Lemisen syntymästä. Hänen julistuksellaan, kirjallisella tuotannollaan ja persoonallaan on ollut voimakas vaikutus suomalaisessa hengellisessä kentässä yli tunnustuskuntarajojen, ja hänen muistonsa elää yhä vahvana monien mielessä. Omasta suhteestaan Erkkiin kertovat tässä pastori, virsirunoilija, näytelmäkirjailija ja säveltäjä sekä Erkin lapsenlapsi.

”Erkki edusti lohdutusta lakihenkisten lyömille ja hurman kahlehtimille. Hän oli Lohdutuksen lähde -mies, juuret Vapahtajan haavoissa ja kärsivissä kasvoissa. Ne kuiskaavat: Armo kuuluu mulle juuri.” 

Juha Vähäsarja
Espoolainen Suomen Raamattuopiston pastori, Elämä-lehden päätoimittaja ja tunnettu hartauskirjakirjailija.

”Erkki Lemisen runoissa ja teksteissä puhuu koeteltu ihminen, jolle armo on totta, ja jossa ei ole piiruakaan armottomuutta. Hänellä oli taito saattaa yhteen särkynyt ihminen ja Kristus. Hänen avullaan moni ihminen ymmärsi ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, mitä armo on.”

Anna-Mari Kaskinen
Lohjalainen virsirunoilija, kirjailija ja luottamus henkilö.

”Tasan 20 vuotta sitten kesällä tein Anna-Mari Kaskisen kanssa Erkki Lemisestä musiikkinäytelmän. Päädyimme silloin ratkaisuun, että esitän Erkkiä itse. Havaitsin samaistumiskohtia lukuisia, molemmat armossa grillattuja miehiä: sairauksien tuttavia, itsekin apua etsiviä. Perkeleen rusikoimia, Kristusta tarvitsevia, autoiluun hurahtaneita, huumorissa ja Amorissa eläneitä. Herkkiä ja voimakkaita, hauraita persoonia. Ihmisiä! Olkaamme ihmisiä edelleen kaikki toisillemme, Jumala kyllä hoitaa oman tehtävänsä suvereenisti!”

Arto Myllärinen
Lahtelainen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä.

”Ukki oli automies. Yhtenä kesänä hänellä oli kullanhohtoinen Toyota Camry, ja minuun iski kateus. Ukki huomasi autossa murjotukseni ja kysyi: ”Mikä mieltä painaa?” Kerroin, kuinka minua hävettää, että meillä on Lada. Nimikin on nolo. Ukki tokaisi, että ajattele, miten tyhmä nimi tällä autolla on: Kämri! Ihan hölmö! Naurettiin yhdessä.”

Varpu Talvitie
Helsinkiläinen toimintaterapeutti, Erkki Lemisen lapsenlapsi.

”Erkin runoissa inspiroi syvä, ihmeellisen järkähtämätön luottamus Jumalan armoon: armoon, jota Jumalan luoma luontokin julistaa, armoon, joka hoitaen peittää alleen kaiken rosoisen ja repaleisen.”

Anu Neuvonen
Tamperelainen musiikintekijä ja muusikko sekä Erkki Leminen 100 vuotta -sävellyskilpailun voittaja. Säveltänyt mm. kuorolauluja bändisovituksineen, ylistyslauluja, lastenlauluja sekä musiikkidraamoja.