Parikanniemen talous kunnossa

Parikanniemen talous kunnossa

Tavoitteena uusi lastentalo – tarvitsemme edelleen tukea

Parikanniemisäätiö on selvinnyt taloudellisesti korona-ajasta ja viime vuosista hyvin. Syy siihen on muun muassa lastenkodin korkea käyttöaste, työn ystävien sitoutuminen työhön sekä tarkka talouden hoitaminen. Säätiön hallitus on hyväksymässään uudessa strategiassa edellyttänyt talouden tarkkaa seurantaa, ja siinä on onnistuttu. Vuoden 2022 tilinpäätös ei ole vielä valmis, mutta poistojen ja tilinpäätösvientien jälkeen se on ylijäämäinen.

Parikanniemisäätiö on velaton, ja olemme viime vuonna sijoittaneet varallisuutta ja omaisuutta tärkeään investointiin eli uuden lastentalon rakentamiseen. Nykyinen Koivulan kotiryhmän lastentalo on rakennettu 1970-luvulla, ja sen tilalle on tavoitteena rakentaa muutaman vuoden sisällä kokonaan uusi lastentalo. Siksi muun muassa testamentteina saatua omaisuutta on rahastoitu uutta lastentaloa varten.

Vuoden 2023 investointikohteita ovat lastenkodin uuden kylmävaraston rakentaminen, säätiön kirjavaraston uusiminen sekä autojen vaihtaminen kenttätyöhön ja lastenkodille. Vuonna 2022 lastenkodin autoilla ajettiin yhteensä 115 000 kilometriä kokousmatkoja, lasten kuljetuksia harrastuksiin, terapiaan ja muihin kohteisiin.

Viime vuonna saimme päätökseen säätiön sääntöjen uusimisen lisäksi laajan strategiatyön, jonka seurauksena myös julistustyön ja lastenkodin strategia on päivitetty. Uudessa strategiassa painotetaan säätiön uukuniemeläisiä juuria ja hengellistä tehtävää. Työmuotoja uudistetaan ja lastenkodissa pyritään yhteisöllisyyteen sekä ammatillisen osaaminen vahvistamiseen.

Yhtenä painopisteenä on verkostoituminen, ekumenia ja yhteydet eri toimijoihin ja yhteistyökumppaneihin. Parikanniemen Ystävät ry, jonka kautta hoidetaan muun muassa kustannustoimintaa, liittyi viime vuonna Kristillisten kustantajien jäseneksi. Parikanniemisäätiö on hakenut Suomen ekumeenisen neuvoston kumppanuusjärjestöksi, ja neuvoston hallitus yksimielisesti puoltaa hakemuksen hyväksymistä, josta päätetään ekumeenisen neuvoston kevätkokouksessa huhtikuussa 2023.

Vuonna 2023 järjestetään kolme päätapahtumaa, joissa kutsumme kaikkia tervetulleeksi kotiin. 17.6.2023 on Back to Parikanniemi päivä, johon kutsutaan oman talon lisäksi säätiön hallinnon edustajat, lastenkodin entiset lapset ja työntekijät, nykyisten lasten huoltajat ja vanhemmat sekä työn ystäviä iltaseuroihin. Parikkalan Saaren kirkon orpokotijuhlat järjestetään 12.–13.8. ja Matka Betlehemiin -jouluvaellus järjestetään 25. kerran Ristiinassa 8.–9.12.2023. Viime vuonna kahden vuoden tauon jälkeen jouluvaelluksella oli yli 1100 osallistujaa.

Parikanniemi on yhteisö, jossa jokaisen osallistumista ja panosta tarvitaan ja arvostetaan. Olemme Mikkelissä iso työnantaja, jonka työntekijöiden yhteenlaskettu työpanos on vuosittain 35–40 henkilötyövuotta. Kiitämme kaikkia työn ystäviä, yhteisöjä ja eri yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä. Tarvitsemme edelleen kaikkien tukea taloudellisesti, henkisesti ja hengellisesti, jotta voimme paremmin hoitaa perustehtäväämme.

Teuvo V. Riikonen

Toiminnanjohtaja